<powrót                Me ulubione dania i suplementacja.

<-Najczęściej jadam: Chleb (zwykle + olej), warzywa (np. pomidory, cykorię), kotlety sojowe; owoce.
-Zwykle jem 2 razy dziennie.>

   
------

-(Smażony) chleb + np. jabłko + np. gotowane ziarna soi, ewentualnie + chrzan; zupy (np. kartoflanka);
-Owoce (Zwłaszcza jabłka, gruszki, banany, mandarynki, winogrona, żurawina; w sezonie: np. śliwki);
-Szpinak + czosnek; Smażone ziemniaki (talarki); Chleb + np. marchew + woda z kranu, ziemniaki w mundurkach + olej;
-Kotlety sojowe (smażone bez panierki); orzechy włoskie i laskowe; siemię lniane, płatki kukurydziane; orzeszki ziemne; migdały;

  

-Gotowane ziemniaki, cieciorka, >tempeh;
>Zupa ogórkowa;
-(Płatki np. owsiane, otręby, żurawina, siemię lniane, łuskane nasiona konopi, pestki dyni) + woda z kranu;
-Kiszona kapusta, kiszone ogórki;
-Chleb + musztarda + np. pomidor / okara;

 

-Tofu wędzone, smażone;
-Bób, groch, fasola, soczewica, gotowane buraki, grzyby (np. boczniaki), fasolka szparagowa;
-Frytki; grzanki maczane w oleju;
-Naleśniki  + np. pieczarki / szpinak z czosnkiem / okara / pasta z cieciorki / sos winegret (Ciasto na naleśniki: mąka, woda, malutko oleju, sól);

   

-"Zupa pomidorowa" (Ryż / makaron, woda, koncentrat pomidorowy);
-Pasta z Fasoli, brukselki, szparagi, bakłażan, kalarepa, pierogi;
-Sajgonki warzywne, barszcz czerwony; pierogi ze szpinakiem;
-Smażone: dynia, seler, brokuł, cukinia, kabaczek; warzywa na patelnie;

 

-Surówki: np. tarte marchew + jabłko; leczo.
-Kasze + olej; burak + chrzan, makaron, popcorn;
-( Placki z np. cukinią, kotlety z ziemniaków ) + np. ketchup; koniczyna a la szpinak;



------
<-Generalnie używam oleju rzepakowego (Ma np. kwasy omega-3).
-Jem raczej pieczywo razowe. Lubię bułki.
-Jem np. soję z węglowodanami (dobre przyswajanie białka roślinnego).>

 

------
-Przykład mojej suplementacji (jestem dorosłym samcem <65 r.ż.). Najważniejsze to: (zwykle podczas jedzenia): wegańska multiwitamina z minerałami (wersja bez żelaza) [ma np. 100 mcg witaminy B12] (1 tabletka dziennie), i wapń (ok. 300 mg dziennie). Nieraz dodaję proszki wody, albo do napoju.

 

-Generalnie kobiety mają większe zapotrzebowanie na żelazo i kwas foliowy. Uwaga na anemię.
-Czasem, biorę magnez (Kiedy mam skurcze mięśni).
-Na stronie http://veganhealth.org/ (strona po angielsku) jest więcej o suplementacji, np. u dzieci.



->Źródła żelaza.

->Książka o słodyczach bez cukru.

 
 
-Podobno, naukowcy odkryli: Że cukier uzależnia bardziej niż amfetamina. Odstawiałem cukier bardzo stopniowo, około 2010 - 11 r.

 

-Generalnie, jem tylko tą sól, która jest w np. pieczywie. Do np. gotowania nie używam soli.

   


-Jak gotuję ziarno soi: Namaczam około 12 h. Gotuję 2 h (Albo gotuję np. 1h 20m, przykrywam gorący garnek np. ręcznikiem, i czekam np. 1h). Można zamrażać. Przed jedzeniem, nieraz podsmażam.
>Jak długo gotować ...
-Nieraz, kieruję się powiedzeniem: "Wstań wcześnie. Śniadanie zdjedz jak żebrak. Nie jedz obiadu. Kolację zjedz jak król, i idź spać".

           
                                                                                     

tagi: weganizm, wegańskie, potrawy, dania, na szybko, jedzenie, moja suplementacja, propozycje potraw wegańskich, kuchnia roślinna, roślinne, kuchnia, dieta Vegana Świńskiego, co jedzą weganie, Vegan Świński.

<powrót