<powrót
Świńskie Napoje.
1. Napój Pogański:
Kakao, woda; ewentualnie: przyprawy*; spitytus.
2. Napój na przebłaganie Bożków:
"Słoma"**, woda; ewentualnie: przyprawy*, kawa***, spirytus.
3. Napój Dzieci Swaroga:
Kakao, kawa***, woda; ewentualnie: przyprawy*; spirytus.
4. Napój Demona Bożego:
Kakao, kawa***, "słoma"**, woda; ewentualnie: przyprawy*; spitytus.
5. Świński Napój dla Zdrowotności:
Kakao, "słoma"**, woda, ewentualnie: przyprawy*; spitytus.
6. Drink Mocy Leśnej (0,1 l):
1 łyżeczka guarany, około 18 g spirytusu, woda.
7. Napój "Satan Sunrise": (Piję bardzo rzadko):
Około 44 g kawy, 2 łyżeczki
zielonej herbaty, mała ilość pokrzywy (zaparzam 5 minut); 1 nasiono kardamonu; 4 łyżeczki
kakao; mała ilość: guarany, chilli, pieprzu czarnego, imbiru, i
kurkumy; około 25 g spirytusu.
------
*
Przyprawy: Różne kombinacje: chilli, imbir, sok z cytryny, garam masala, guarana, kurkuma
+ pieprz czarny mielony, harissa, goździki mielone, kardamon.
**
"Słoma": Różne kombinacje: Herbata, pokrzywa, aksamitka błyszcząca,
yerba mate, miłorząb japoński, melisa, serdecznik syberyjski, eukaliptus, chmiel.
*** Mała ilość kawy mielonej (jak przyprawa).
-Używam np.:
szklanej butelki (do napojów), słoików (do np. przypraw), herbat
liściastych, surowego kakao, sitka, lejka, małej srebrnej łyżeczki do przypraw.
-Używam wody o
temperaturze około 80 stopni. Zamykam butelkę, żeby nie dostały się bakterie.
-Nim wsypię kakao, czasem nalewam trochę wody. Żeby kakao się nie przykleiło.
-Jak rozczyniam "słomę": Używam wody o
temperaturze około 80 stopni. Zakrywam dziubek czajniczka, żeby nie dostały się bakterie. Czekam np. 48
godz.
Używam
jednej porcji około 3 razy. Używam yerba mate około 5 razy. Np: Parzę 2
razy yerba mate, a potem dodaję np. herbatę, i parzę jeszcze 3 razy.
-Jak się np. herbata zaparzy, to nalewam do butelki przez sitko i lejek.
-Czasami robię eksperymenty (np. "Lekarstwo na Melancholię").
-Zwykle piję napoje z gwintu. Zwykle trochę kręcę butelkami przed piciem.
-Zwykle piję chłodne napoje.
-Czasem,
zamiast spirytusu, używam ginu, lub nalewki. Np.: Nalewki z pokrzywy, lub z
waleriany. Wtedy, napój nazywa się: "Krew wszechmocnego boga".
-Jak rozczyniam kardamon: Używam całych nasion. Zwykle, parzę całe nasiona. Czasem, wyjmuję ziarna z łupiny.
Mielę ziarna w młynku do kawy, i wsypuję do butelki. Łupinę parzę z np. pokrzywą.
<powrót
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL